ROZVOJ HUMANOIDNÍ ROBOTIKY POMOCÍ VÝZKUMNÉHO SOFTWARU SOLIDWORKS

Japonsko je ve vývoji humanoidní robotiky celosvětovou špičkou. Vědci pro práci používají ty nejmodernější technologie. Není tedy divu, že si jako platformu pro 3D inženýrství zvolili právě SOLIDWORKS Research. Díky tomu se vývoj urychlil a už dnes můžeme vidět roboty s lidskou tváří, kteří mluví nebo hrají na hudební nástroje.

Univerzita Waseda v Japonsku je lídrem v antropomorfním robotickém výzkumu. V roce 2000 založila Humanoidní robotický institut (HRI), jehož výzkum se soustředí na vývoj robotů spolupracujících s lidmi.

Zaměřuje se mimo jiné na vývoj WABOT-1, což je první plnohodnotný lidský robot. Protože tito roboti budou spolupracovat s lidmi a sdílet s nimi jejich životní prostředí, snaží se vědci pracovat na jejich lidském vzhledu, myšlení i chování.

rozvoj humanoidnÍ robotiky pomocÍ vÝzkumnÉho softwaru solidworks

Zpočátku vědecké týmy využívali k modelování humanoidních robotů 2D návrhové nástroje. To se ale brzy ukázalo jako nedostatečné. Potřebovali integrovat platformu pro 3D inženýrství. Profesor Kenji Hashimoto vysvětluje: „Naši roboti jsou složité systémy, které vyžadují integraci informací ze snímačů týkajících se řeči, výrazů obličeje a pohybů těla, což vede k vysoké úrovni komunikace a koordinovaných akcí.“

Po zhodnocení několika předních systémů 3D designu si HRI vybral jako svoji standardní platformu SOLIDWORKS Research. Její rozhraní bylo uživatelsky příjemnější než jiné 3D balíky a umožnilo přístup k celé řadě integrovaných návrhových a simulačních nástrojů.

Implementace výzkumného softwaru SOLIDWORKS v roce 2001 až čtyřnásobně urychlila tempo rozvoje robotů. Od té doby HRI představil více než 20 humanoidních robotů. Mezi ně patří:

  • Waseda Leg – robotické nohy pro přepravu hendikepovaných lidí
  • Waseda Jaw – robotické čelisti pro mechanickou simulaci lidského žvýkání pro pochopení zubních konceptů
  • Waseda Yamanashi – roboti pro otevírání a zavírání čelistí pro pacienty s problémy s čelistmi
  • Waseda Flautist a Waseda Saxophonist – roboti hrající na flétnu a na saxofon
  • Waseda Talker – roboti mechanicky mluvící japonskými samohláskami a souhláskami
  • Waseda Eye a KOBIAN – roboti, kteří vyjadřují emoce

Mezi další velmi užitečné roboty patří robotické náhrady končetin, roboti pro záchranu při katastrofách, roboti pro přepravu lidí a těžkých břemen apod.

rozvoj humanoidnÍ robotiky pomocÍ vÝzkumnÉho softwaru solidworks

SOLIDWORKS díky své multidisciplinární povaze umožňuje navrhnout robota, simulovat jeho pohyby a provádět různé analýzy. Lze v něm rychle vypočítat těžiště, moment setrvačnosti i minimální nutnou hmotnost pro zachování pevnosti. V jediném softwaru se dají provádět mechanické, elektrické a tepelné konstrukce současně, což výrazně usnadňuje práci a urychluje vývoj.

SOLIDWORKS Research pomáhá tvořit náš budoucí svět a zlepšovat kvalitu našeho života.

Máte dotaz? Naše technická podpora je Vám k dispozici!

Sdílet článek na sítích:

Nenašli jste, co jste hledali nebo chcete vědět víc? Kontaktujte nás!

Beru na vědomí a souhlasím s tím, že mé osobní údaje budou zpracovávány v souladu se
Zásadami ochrany osobních údajů společnosti 3E Praha Engineering, a.s.

Nezmeškejte exkluzivní nabídku na SOLIDWORKS!

Zúčastněte se našich webinářů!

Webináře

SolidSteel

Webinář: Objevte možnosti SolidSteel Parametric pro 3D konstrukci

Připojte se k nám dne 17. dubna na exkluzivním webináři, kde Vám představíme pokročilý 3D nástroj SolidSteel Parametric - klíč ...

Zveřejněno: 06/03/2024

Webináře

SOLIDWORKS / Top

Webinář: 10 důvodů, proč pracovat v SOLIDWORKS

Zveme Vás na náš nadcházející webinář s názvem "10 důvodů, proč pracovat v SOLIDWORKS". Tento webinář je skvělou příležitostí pro ...

Zveřejněno: 04/03/2024

Webináře

[Webinář] Je DraftSight nejlepší 2D CAD řešení?  

Objevte nové možnosti kreslení a navrhování ve 2D s DraftSight včetně importu výkresů CATIA! Připojte se k našemu exkluzivnímu webináři ...

Zveřejněno: 15/03/1924

Vy máte myšlenku, my jsme řešení…

Rychlá poptávka

Beru na vědomí a souhlasím s tím, že mé osobní údaje budou zpracovávány v souladu se
Zásadami ochrany osobních údajů společnosti 3E Praha Engineering, a jsem informován, že mohou být sdíleny s důvěryhodnými zúčastněnými stranami pro obchodní účely, jako jsou například osoby podílející se na dodání zboží nebo služeb, či na realizaci plateb na základě smlouvy.
Vyberte jednu z možností. Svůj případný souhlas dáváte pouze společnosti 3E Praha Engineering, a.s. za účelem zasílání informací o produktech, službách, akčních nabídkách a vzdělávacích materiálech.